Víte, co všechno umí moderní vakuovačky Laica?

Dnešním článkem pokračujeme v sérii o vakuování – procesu, který umožní uchovat potraviny déle čerstvé a chutné. Ačkoli si vakuovačky a vakuovací systémy řada z nás spojuje spíše s většími restauračními provozy, ve skutečnosti se tihle praktičtí pomocníci stále častěji objevují i v moderních domácnostech, kde šetří čas, ale především peníze. Co všechno vakuovačky umí? Čtěte dál a dozvíte se to!

Krmte lidi, ne odpadkové koše

Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v celkové hodnotě 143 miliard eur. K tomu, abychom tohle obrovské číslo nějakým způsobem snížili, přitom stačí tak málo. Třeba začít nákupy plánovat, nekupovat víc potravin, než dokážeme zpracovat a hlavně potraviny vhodným způsobem zpracovávat a následně je uchovávat. Právě v téhle oblasti dosahují obrovského potenciálu nejrůznější vakuovací dózy nebo vakuovačky značky Laica.

Co čekat od nové vakuovačky?

Vakuování představuje účinný způsob, jak udržet potraviny déle chutné a čerstvé. Podle některých zdrojů dokážou moderní vakuovačky prodloužit životnost potravin až desetinásobně!

To se tomuto šikovnému pomocníkovi daří proto, že kromě zatavení potravin do zdravotně nezávadné fólie, z ní odsaje i přebytečný vzduch, který za běžné situace (bez použití vakuovačky) představuje ideální prostředí pro množení nejrůznějších plísní, bakterií a dalších záškodníků, kteří způsobují kažení potravin.

Svářečky fólií LAICA navíc nemusíte využívat pouze k vakuování suchých (těstoviny, pečivo apod.) nebo naopak mokrých potravin (maso, vařená zelenina apod.). Díky několika nastavitelným programům (standard, medium, strong) můžete vakuovat prakticky cokoli, co potřebujete uchovat v ideálním prostředí pro pozdější použití. 

Moderní vakuovačky značky Laica disponují jak automatickým, tak manuálním režimem, takže s nimi zvládnou pracovat jak profíci, tak ti, kteří s vakuováním teprve začínají a nemají tolik zkušeností. U řady modelů je taky možno nastavit podtlak odsávání, který zajistí, že zatavený balíček bude mít vždycky ideální vlastnosti. Některé modely jsou dokonce vybaveny speciální hadičkou, která umožní vakuování tekutin.

vakuování zeleniny

Vakuovačka skvělá při grilování i sous-vide vaření 

A jaký je potenciál vakuovaček v moderní domácnosti? Kromě výše uvedeného je využijete třeba taky při mražení potravin, protože ušetříte místo v mrazničce a kromě toho oceníte dokonalý přehled nad uloženými potravinami. Gastronadšenci pak mohou díky vakuovacím systémům LAICA vyzkoušet metodu sous-vide která je určena k přípravě jídla pomalým vařením a při nízké teplotě, díky níž se pak uchová v jídle maximum důležitých živin.

Vakuovačka je ale taky praktickým pomocníkem třeba při marinování masa nebo jiných potravin, které připravujeme na nedělní oběd či večerní grilovačku. Nejen, že balíček masa zatavený v praktické folii v lednici nevyteče, po odsátí vzduchu se v mase roztáhnou póry a marináda se díky tomu lépe rozleží.

Líbil se vám dnešní článek? Příště si představíme malého, ale šikovného vakuovacího pomocníka, kterého snadno připevníte třeba na ledničku, a ještě víc se ponoříme do fascinujícího světa vakuování.

Pošlete článek známému