Jak si vybrat vakuovačku potravin?

Uvažujete o koupi vakuovačky potravin, ale jste ztraceni v parametrech, které uvádějí prodejci: výkon motoru, podtlak, čerpací objem atd.? V tomto článku vám vysvětlíme, co jednotlivé pojmy znamenají a jak ovlivňují skutečnou manipulaci se spotřebičem a skladovanými potravinami.

Vakuová síla nebo podtlak (- mbar)

Výkon vakuování potravin nebo (dosažený) podtlaku se měří v záporných milibarech. Tato informace vám řekne, hodnotu maximálního podtlaku, který dokáže spotřebič v sáčku vytvořit. Čím vyšší je podtlak, tím více vzduchu (a tedy i kyslíku) se odstraní, takže je menší šance na rozvoj mikroorganismů.

Výkon čerpadla, resp. pumpy (l/min)

Výkon čerpadla se měří v litrech za minutu a udává, kolik objemu vzduchu se odčerpá za jednu minutu. Záleží především na typu a velikosti čerpadla, počtu otáček motoru a výkonu motoru. Větší čerpací objem znamená rychlejší čerpání vzduchu ze sáčku, nebo externí nádoby.

Čerpadlo – typ a počet

Čerpadlo vakuového zařízení může být membránové nebo pístové (jedno nebo dvoupístové). V samotném vakuovém zařízení mohou být instalována i dvě čerpadla. Typ a počet čerpadel ovlivňuje rychlost odstraňování vzduchu z vakuovacího sáčku nebo nádoby. Dvojité čerpadlo samozřejmě odstraňuje vzduch rychleji než jednoduché. Pro vás to znamená, že přístroj v krátké době odstraní vzduch ze sáčku a svaří jej. Vaše jídlo bude rychleji zabaleno. Projeví se to zejména při balení většího množství masa, uzenin a plodin ze zahrádky.

svářečka fólií maxxo

Výkon (W)

Výkon spotřebiče se měří ve wattech a vyjadřuje maximální elektrický výkon spotřebiče po připojení, kterého spotřebič v daném okamžiku dosáhne. Pro koncového uživatele to většinou znamená výkonnější zařízení, ale zároveň vyšší spotřebu elektrické energie, proto je nejlepší nalézt zařízení, které má optimální poměr mezi výkonem a ostatními funkcemi.

Manuální a automatická funkce odsávání

Manuální a automatické možnosti vakuování umožňují skladovat různé potraviny – od sušeného masa až po jemné pekárenské výrobky a šťavnaté ovoce. Nejjednodušší způsob, jak vysvětlit důležitost těchto možností, je srovnání sušeného a čerstvého masa. Suché maso je pevné a bez vlhkosti, takže jej můžete vakuovat jedním stisknutím tlačítka – automatická funkce. V tomto případě spotřebič odsaje vzduch do maximálního podtlaku, který poskytuje vestavěné čerpadlo a následně sáček utěsní. Na druhé straně máme čerstvé maso, které obsahuje spoustu tekutin. Pokud by se vakuovalo s automatickou funkcí, zařízení by odsávalo kapalinu a v případě, že nemá sběrač kapaliny, resp. pokud by vtáhl větší množství, pokazil by se. K uskladnění čerstvého masa, šťavnatého ovoce, (blanšírované) zeleniny a pekárenských výrobků by se mělo používat manuální nebo pokročilejší pulzní odsávání. Manuální odsávání je snadné a znamená to, že zastavíte chod pumpy stisknutím tlačítka v okamžiku, kdy usoudíte, že bylo odčerpáno dostatečné množství vzduchu, když tekutina začne klouzat po sáčku směrem k přístroji. Přístroj pak automaticky svaří sáček.

jak zavakuovat zeleninu

Sběrná miska na tekutinu

Sběrná miska představuje o něco jednodušší ochranu proti absorpci tekutin při odsávání. Obvykle se jedná o nádobu, ve které se sbírají kapky absorbované tekutiny. V případě velkého množství vlhkosti se však čerpadlo a tlakový spínač zničí. Zpočátku se to projevuje tak, že spotřebič již nepřepne na automatické svařování a v extrémních případech už ani neodsává vzduch. Obecně výrobci doporučují tekuté potraviny dát na pár minut před vakuováním do mrazáku nebo do mikrotenového sáčku, a až pak potravinu zavakuovat v sáčku.

Pošlete článek známému